Nastainfo

Turvallisuus

1014-62eYnC7i-vastavalo-574094.jpg

Vähemmän nastarenkaita, enemmän onnettomuuksia?

Jos nastoja ei olisi, lisääntyisivätkö onnettomuudet? Entä miten kävisi hallituksen tavoitteelle puolittaa liikennekuolemat vuoteen 2020 mennessä?

Nasta- ja kitkarenkaiden turvallisuutta on tutkittu paljon. Tulokset osoittavat lähes poikkeuksetta, että nastarenkaiden pito on parempi ja jarrutusmatka lyhyempi. Kitkarenkaat pärjäävät lumella, mutta Suomen jatkuvasti vaihtelevissa talviolosuhteissa nastat ovat ylivoimaiset.

Puhtaasti turvallisuuden kannalta nastarenkaat ovat kitkarenkaita paremmat kaikilla keleillä. Parempi pito ja hallittavuus lyhentävät jarrutusmatkoja ja vähentävät ulosajoja, mikä taas vähentää onnettomuuksia tai vähintäänkin lieventää niiden seurauksia.

Jäällä nastat ovat selkeästi paremmat. Lumella nastat ja kitkat ovat samalla viivalla, mutta mitä kovemmaksi lumi on polkeentunut sitä enemmän nastoista on hyötyä.

Myös asfaltilla nastarenkaat ovat erityisesti Pohjoismaihin suunniteltuja pehmeitä kitkarenkaita keskimäärin hieman paremmat, ja varsinkin märällä asfaltilla näiden kitkarenkaiden ominaisuudet ovat heikommat.

Jukka Antila, Test World Oy

Ajattelemisen aihetta:

  • Jos kitkarenkaiden käyttö lisääntyisi Helsingin lisäksi muuallakin Suomessa, henkilövahinkoon johtaneita onnettomuuksia sattuisi jopa useita satoja enemmän, sanoo liikenneturvallisuustutkimukseen erikoistunut konsultti Mikko Malmivuo.

  • Trafi painottaa, että varman päälle pelaavan ja ajotaidoistaan hieman epävarman kuljettajan kannattaa liikenneturvallisuusnäkökulmasta katsottuna aina valita nastarenkaat.

  • Ruotsissa tehtyjen tutkimusten mukaan nastarenkaat vähentävät talviolosuhteissa kuolemaan johtavien onnettomuuksien määrää 42 % nastattomiin renkaisiin verrattuna.

  • Kartoitus joulukauden 2010/2011 kolareista Ruotsissa kertoo, että kolareissa osallisena olleista autoista enemmistössä oli kitkarenkaat.

  • Eteläsuomalaisessa talvessa nastarengas on yllättäen kitkaa varmempi valinta. Lämpötila vaihdellessa nollan asteen molemmin puolin plus viidestä miinus viiteen asteeseen, nastarenkaan jarrutusmatka on lyhempi liukkaalla tiellä verrattuna kitkarenkaaseen.Aiheesta lisää:

Nastojen hyödyt korostuvat
Helsingissä

Nastojen hyödyt korostuvat selvästi rannikon nopeasti vaihtuvissa keliolosuhteissa. Testien mukaan nastarenkaan pito on parempi erityisesti +2 -> -5 asteen haastavissa olosuhteissa.
(Tuulilasi 13/2010)

Eteläsuomalaisessa talvessa nastarengas on turvallinen valinta, lämpötila vaihdellessa nollan asteen molemmin puolin aina plus viidestä miinus viiteen asteeseen.
(Iltasanomat.fi - lue lisää)

Nastarenkaat nurkkaan: ”Henkilövahinkoja sadoittain lisää”

Liikenneturvallisuusasiantuntijan haastattelu Länsiväylälehdessä.
(Länsiväylä 18.09.2013)
Lue lisää

Helsingin nykyiset
onnettomuusmäärät

Helsingissä sattuu keskimäärin 12700 liikennevahinkoa vuosittain – siis lähes 35 joka päivä. Niistä vähintään 500 on sellaisia, joissa on osallisena useampi kuin 2 autoa.
(Liikennevakuutuskeskus)

Liukastumiset käyvät kalliiksi

Pelkästään Helsingissä sattuu vuosittain tuhansia liukastumisturmia, joiden kustannukset kohoavat kymmeniin miljooniin euroihin.
Lue uutinen

Nastattomuus voi lisätä teiden ja suojateiden liukkautta

Nastojen on todettu vähentävän teiden ja suojateiden liukkautta, kun taas nastattomilla renkailla on niitä kiillottava vaikutus. Esimerkiksi Sapporossa nastarengaskielto lisäsi merkittävästi jalankulkijoiden liukastumisia.

Hallituksen
liikenneturvallisuusvisio

Hallituksen tavoitteena on, että vuonna 2020 liikennekuolemien määrä on puolittunut ja liikenteessä loukkaantuneiden määrä vähentynyt neljänneksellä vuoden 2010 tasoon verrattuna.
Lue uutinen

Nastoja ja niiden käyttöä ohjataan lainsäädännöllä

Viranomaiset säätelevät nastoja ja niiden käyttöä Suomessa. Esimerkiksi kesällä 2013 voimaan tuleva nastarenkaita koskeva lainsäädäntö vähentää tien kulumista merkittävästi.
Lue asetus

Nastat kehittyvät koko ajan

Jatkuva, määrätietoinen tuotekehitys mahdollistaa tasapainon turvallisuuden ja ympäristöystävällisyyden välillä. Uusimmat nastarenkaat jopa alittavat lainsäädännön asettamat rajat.
Lue lisää